Rólunk

Magyarország legöregebb még ma is működő kékfestő műhelye az 1810-ben alapított Tolnai Kékfestő Műhely. Napjainkban az eredeti hagyományokat követve dolgoznak a hatodik generációként Horváth Tiborné (Nagy Mária) és Horváth Tibor kékfestő népi iparművészek, a hetedik generációként pedig Horváth-Reha Erika és Horváth Balázs kékfestő népi iparművész.
  A kékfestés egy rezerveljárású textilfestés, ami azt jelenti, hogy a textileket először egy szigetelőmasszával (“papp”) mintázzuk, majd csak ezután festjük kékre. A “papp” megvédi a mintázott területet a kék festéktől, így azokon a helyeken az anyag fehéren marad. A kékfestő anyagok mintáját tehát az eredeti fehér szövet színe adja, nem pedig festék. Ez különbözteti meg a kékfestő anyagokat a többi mintás textiltől, amiket “direktnyomással” készítenek, tehát az előre színezett anyagokra nyomják festékanyaggal a mintát. A “papp” receptje minden műhely családi titka, aminek elkészítését generációról generációra adják tovább. Műhelyünk különlegessége, hogy a mai napig a régi 11 tonnás mángorlóval, két mintázó állvánnyal („sasi”) és négy festőkáddal(„küpa”) működik. Kizárólag a régi családi mintafákat használjuk, amelyből több mint ötszáz darab áll rendelkezésünkre. Magyarországon évtizedek óta kihalt mesterség a kékfestő nyomóminta készítő, így ezek a mintafák pótolhatatlan darabjai történelmünknek. A mai kor igényeit figyelembe véve nemcsak pamut és lenvászon anyagokat, hanem  hagyományos kékfestő technológiával – Magyarországon egyedülálló módon- egyéb természetes anyagokat, mint például selyem kendőket, sálakat, szatén anyagokat, bőrt, pólókat és farmereket is festünk. Az általunk készített kékfestő anyagok 2015-ben a Berlini Divathéten is megjelentek.
A Népi Iparművészeti Tanács által zsűrizett, saját tervezésű, egyedi termékeinkkel számos kiállításon, bemutatón veszünk részt itthon és külföldön egyaránt. Műhelyünk szerepel az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség nemzeti listáján, valamint az UNESCO Emberiség Szellemi Kulturális Örökségének reprezentatív listáján is.

  Családunk azon dolgozik, hogy ez az ősi kézműves technika, melyet Magyarországon csupán négy család űz az eredeti hagyományok szerint, minél több ember számára újra ismertté és elérhetővé váljon.

Néhány kép rólunk:

A Tolnai Kékfestő Műhely és Múzeum logója
A Tolnai Kékfestő Műhely logója

Horváth Tiborné

Horváth Tiborné (Nagy Mária) kékfestő népi iparművész

Horváth Tibor kékfestő népi iparművész

kékfestő méteráru anyag
Méteráru
kékfestő méteráru
Méteráru anyag

Horváth-Reha Erika és Horváth Balázs kékfestő népi iparművész

kékfestő műhely
Küpa
kékfestő nyomóminta
Nyomóminta