Rólunk

 

A Tolnai Kékfestő Műhely igen tekintélyes múltra tekint vissza. 1810-ben alapította Kintner András. A műhelyben jelenleg hatodik generációként dolgozik Horváth Tibor (kékfestő népi iparművész) és Horváth Tiborné (Nagy Mária) kékfestő népi iparművész. Horváthné, szülei Nagy József (1923-1987) és Nagy Józsefné (1925- ) mellett tanult bele a szakma rejtelmeibe. Nagy József 1935-ben került a kékfestő műhelybe inasnak, és haláláig ott dolgozott. Nagy Józsefnével 1948-ban házasodtak össze, azóta ő is tevékeny résztvevője a kézműves szakmának. A szülőktől lányuk, Nagy Mária vette át a tevékenységet, aki 1989-ben megkapta a népi iparművész címet. Férje, Horváth Tibor szintén elnyerte ezt a címet 1990-ben. A mai napig közösen dolgoznak a kékfestő műhelyben. A több mint száz éves mintafákkal történő kézi tarkázás és a tradíciót őrző, de a mai kor igényeinek megfelelő termékek tervezését a feleség végzi. A mintázás másik része, vagyis a méteráru tarkázása a férj feladata. A méteráru mintázását a múlt század elejéről származó mintázó géppel (ún. perrotin-nal) végzi.

A Tolnai Kékfestő Műhely, a mai napig a régi eszközökkel, gépekkel és több száz különböző mintafával dolgozik.

Kékfestő boltunk és műhelyünk előzetes bejelentkezés alapján tart nyitva. Bejelentkezési lehetőség: e-mailben vagy telefonon

Vásárlási lehetőség az itt készült kékfestő termékekből: méteráru, terítő, szalvéta, kötény, szoknya, ruha, párna, valamint különböző kézműves ajándéktárgyak.

Néhány kép rólunk:

A Tolnai Kékfestő Műhely és Múzeum logója
A Tolnai Kékfestő Műhely logója
kékfestő termékek
A tolnai kékfestés termékei
kékfestő teítő
Terítő
kékfestő szoknya
Szoknya
kékfestő táska
Táska
kékfestő méteráru anyag
Méteráru
kékfestő méteráru
Méteráru anyag
kékfestő kötény
Kötény
kékfestő műhely
Küpa
kékfestő nyomóminta
Nyomóminta